2009-01-14

2,4 gånger större risk, så det så!

Såg nyligen en dokumentär på tv 8 om kometen. (Tyvärr hittar jag ingen bättre länk. Informationsspecialist; jo pyttsan!)

Fantastiskt program i alla fall: Smockfullt av bedårande medelålders nördar med begynnande flint och tjugo år gamla glasögon som blev till sig i trasorna över att skjuta sönder små stenar upphängda i vakuumkammare. Detta är männen som ska rädda oss, om någon, inte Bruce Willis!

Lärde mig en massa saker!
Om vi inte ser den förrän den är ganska nära finns det inget annat att göra än att skicka upp den största bomben vi kan hitta och hoppas på att skräpet den efterlämnar inte gör oss mer illa än den hela stenen skulle gjort.

Men om vi ser den i tid finns det ett helt gäng spännande grejer de kan hitta på. Bland annat:

* Ett ryskt, ihopfällbart solsegel som ska haka fast i kometen och med hjälp av solvind sakta dra den ifrån oss.

* En hopfällbar parabolliknande spegel som ska rikta koncentrerat solljus mot stenen, vilket smälter/bränner ett hål och skapar en ångplym vars kraft ska styra iväg den i en annan riktning.

* En rymdfarkost eller projektil som ska knuffa bort den. Vilket förmodligen är det sämsta alternativet att försöka med eftersom det troligen är inte är fråga om en sten egentligen, utan en porös klump rymdskräp som en projektil skulle gå rakt igenom.

Wikipedia har fler roliga idéer som jag måste erkänna att jag knappt begriper. Jag behöver de glada nördarna och deras små modeller att förklara det för mig!

Solstormen, däremot, kan de mig veterligen inte göra ett skit åt!

"As it turns out, odds are about 2.4 times greater that you will be killed by a asteroid or comet than by an air crash or tornado, both taken together."

4 kommentarer:

Victor Dahlberg sa...

Jag kan inte hittat information om solstormar. Informationsspecialisten, hjälp tack!

Gittan sa...

Solstormar skräms ju lite grann, som bekant. Trots att de har med rymd att göra.
För övrigt är jag rätt förvånad (hrm) av att jag inte får nåt svar på mina retoriska frågor over on logic lane. Var fröken värd nåt kaffe eller inte?

F.d. Förakt sa...

Oh sorry! Hade glömt att kryssa i för uppföljningsmail så jag visste inte att du hade svarat. Kirrat!

Victor: jobbar på det.

F.d. Förakt sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_flare#Hazards, http://en.wikipedia.org/wiki/Coronal_Mass_Ejection#Impact_of_a_CME